Lawatan
ke negara jiran di Malaysia adalah satu pilihan yang menarik. Selain
tidak memerlukan banyak kos dan masalah komunikasi, kami masih akan
mendapat keseronokan jalan keluar negara.
Biasanya,
pelancong melawat Malaysia bercadang untuk menghabiskan masa dengan
sekeliling dan mencuba masakan. Walaupun, ada juga sesetengah orang,
mereka biasanya adalah pencinta alam, yang secara tidak sengaja datang
ke Malaysia untuk memanjat Gunung sana.
Baik,
untuk anda yang sudah berhasrat mahu datang ke Malaysia, kemudian
mengetahui tujuan di destinasi pelancongan masakan merupakan tugas untuk
tidak terlepas. Oleh itu, di sini kami hadir 10 masakan Malaysia yang
anda perlu cuba bila pergi ke sana.
1. Nasi Daun Pisang
Makanan
Khas Malaysia pertama ini adalah sejenis masakan hasil gabungan
preskripsi Melayu dan India. Sesungguhnya, India kaum di Malaysia boleh
dikatakan cukup banyak supaya ia telah tidak tertanya-tanya Bilakah
makan apa-apa kesan. Walaupun namanya hanya daun pisang nasi, jangan
keliru kerana makanan adalah bersamaan pecel pincuk Khas Madiun yang
juga dibungkus dalam daun pisang.
Ciri-ciri
satu makanan tipikal Malaysia ini memang pakai daun pisang soket,
tetapi tidak terhad kepada itu sahaja. Daun biasanya digunakan dalam
daun pisang yang mempunyai saiz yang lebih luas. Sementara menu utama
yang disajikan nasi campur India Kuah kari yang biasa menyembur. Sebagai
pelengkap, daun pisang nasi akan lebih lazat termasuk hidangan
sampingan untuk tambahan ketika menikmati, seperti sayur-sayuran hijau,
jeruk dan rendang daging.
2. Nasi Lemak
NASI
Lemak merupakan masakan asal Malaysia yang biasanya pertama dicari oleh pelancong-pelancong dari luar negara. Makanan ini mempunyai ciri aroma yang sangat menggoda orang-orang yang ada di sekitarnya.
Makanan
Malaysia ini adalah nasi apabila direndam dalam proses membuat santan
dan hanya kemudian kukus sehingga masak. Inilah teras bau segar resipi
kepadanya. Biasanya, Nasi Lemak akan dimakan dengan hidangan sampingan
daging, goreng atau kacau goreng ayam dan sebagainya.
Aromaa dan tekstur Nasi Lemak sebenarnya adalah amat serupa dengan Nasi Uduk di Indonesia.
3. Sambal Udang
Sambal
udang bagi sesetengah masyarakat Malaysia adalah seperti Sambal Terasi untuk masyarakat Indonesia. Ya, sesetengah daripada mereka sangat
bergantung dengan sos cili ini. Seolah-olah, tanpa udang cili lyaknya hidup tanpa kasih sayang.
Hal
ini juga diakui oleh pelancong, bahawa yang paling lazat
tak lain sambal udang cili ini, walaupun terdapat pelbagai jenis lain maca-cili
sos. Bagaimana untuk makan Sambal udang yang paling lazat adalah dengan
nasi yang masih panas.
Culinaire
Malaysia adalah sememangnya kaya ragamnya, tidak jauh berbeza
dari Indonesia yang tercinta. Selain daripada 3 makanan yang di atas,
Terdapat satu lain masakan mainstay, iaitu Nasi kandar.
NASI
Kandar adalah hampir serupa dengan nasi dalam daun pisang. Perbezaan
adalah tipikal sembur karenya. Kita dibolehkan untuk memilih sendiri
kare apa yang akan kita konsumsi dengn nasi. Pembeli juga
dibenarkan memilih hidangan sampingan sendiri seperti daging lembu,
telur, ayam goreng dan sebagainya.
5. Bubur Century
Masakan
Malaysia lainnya adalah Bubur Century. Secara umum, bubur ini
serupa dengan bubur bubur dijual oleh peniaga-peniaga bubur Indonesia. Perbezaan, terdapat pemadat yang
sangat tipikal.
Pada Bubur Century, terdapat toping dengan telur bitan berwarna hitam, yang mungkin untuk
orang-orang yang Tempahan nampak dia akan berfikir dan berasa jijik
dengannya. Tetapi yang sebenarnya telur hitam
dikatakan mempunyai manfaat untuk kesihatan kita.Jangan risau, telur adalah telur ayam/itik telur dikekalkan sebagai garam biasa, proses pengawetannya boleh masa beberapa bulan ataupun minggu.
0 Response to " 5 Makanan dan Minuman Khas Malaysia yang Nikmat Sangat"
Post a Comment